tdf_graphic-2

3. etape: Vejle - Sønderborg

Tour De France - Officiel rutegrafik: Vejle - Sønderborg

Kom helt tæt på etapen i Vejle Kommune

Zoom ind på kortet og se præcis, hvor i Vejle Kommune ruten er. Kortet viser også strækningen fra Havneøen, hvor feltet sendes samlet afsted og kører bl.a. ind gennem gågaden, inden den officielle start på Jellingvej. 

3. etape: Vejle – Sønderborg

Søndag 3. juli 2022 – 182 km

Etapen starter i Vejle og slutter mod Sønderborg, hvor lufthavnen skal tage rytterne til Frankrig efter en velfortjent hviledag.

Dagens rute starter med en tur forbi Jelling, hvor vikingekongen Harald Blåtand i 965 rejste Jellingstenen, der markerer, at han har samlet Danmark som en kristen nation.

Runerne på Jellingstenen nævner Haralds far, Gorm den Gamle, og står som bevis for, at det danske monarki er et af verdens ældste. Ude i verden er Harald Blåtand måske bedst kendt for at lægge navn til fildelingsteknologien Bluetooth.

Rytterne kører tilbage ind igennem Vejle, inden turen går mod syd. Dagens første kategoriserede stigning ligger på Koldingvej, der er kendt for at danne ramme om finalen på kongeetapen i Post Nord Danmark Rundt.

Herfra går ruten mod syd. Efter strabadserne på 2. etape vil mange ryttere nok glæde sig over at køre et lille stykke inde i landet langs Jyllands østkyst. Det betyder nemlig, at sandsynligheden for stærk vind er langt mindre end dagen før.

Rytterne kører syd igennem Kolding, der blandt andet er kendt for den mere end 750 år gamle kongeborg Koldinghus.

30km længere mod syd kommer dagens anden stigning og kort efter dagens pointspurt i det UNESCO-bevarede Christiansfeld.

Christiansfeld blev designet fra start til slut og grundlag af Brødremenigheden efter særlig tilladelse fra Christian 7. og hans livlæge Johann Struensee. Det betyder blandt andet, at hele byen har retvinklede og snorlige gader, og at kirken, Tyrstrup Kirke, ligger i Christiansfelds absolutte centrum.

Herfra kører rytterne ned i grænselandet mod Syd, hvor man i 2020 markerer 100året for den fredelige grænsedragning mellem Danmark og Tyskland.

Rytterne kører igennem byerne Haderslev og Aabenraa, der netop på grund af den særlige grænsehistorie stadig har et byskilt med det tyske navn ”Afenraa”. Herimellem ligger dagens tredje stigning, som meget vel kan afgøre, hvem der har den prikkede bjergtrøje på under den efterfølgende hviledag.

Etapen slutter i smukke Sønderborg og kun få kilometer fra Danmarks sydligste lufthavn, hvorfra alle ryttere, hold, arrangører og mange andre flyver til Frankrig og mere velkendt Tour-terræn.

3. etape - vejle - sønderborg

Bag om etapen

3. etape bliver en klassisk og velkendt kamp mellem udbrydere og sprinterhold. Dagen starter med en rundtur i Vejle-området, hvor især de danske ryttere vil vide, at man ikke kan tage fejl af de korte, men stejle stigninger.

Ligesom 2. etape er der tre kategoriserede stigninger, der hvert giver ét point til bjergtrøjen. Den første ligger allerede efter 27 km. på Koldingvej (1,4 km á 4,4 %). Derfor vil udbruddet formentlig forsøge at komme tidligt afsted.

Efter 83 km kommer rytterne til dagens anden kategoriserede stigning på Hejlsminde Strand (850 m á 4,7 %). Kort efter igen kommer dagens eneste pointspurt og dagens anden UNESCO-bevarede seværdighed, Christiansfeld.

Udbruddet vil med al sandsynlighed holde sig foran feltet igennem Haderslev og frem til dagens tredje stigning Genner Strand (1,6 km á 3,3 %) i kampen om at kunne gå til hviledag iført den prikkede bjergtrøje.

Herfra er det en kamp mellem feltet og udbryderne om etapesejren ind igennem Aabenraa og frem mod målbyen Sønderborg. Der er mindre sandsynlighed for forstyrrende sidevind end dagen før, så for sprinterholdene er 3. etape en dag, hvor det ikke må gå galt.

Når rytterne krydser stregen i Sønderborg, er der en velfortjent hviledag.

Etapeprofil 3. etape Vejle

Rolf & Ritters analyse


Det kendte kommentatorpar har prøvekørt de danske Tour de France-ruter. Se deres analyse af 3. etape, der starter i Vejle og slutter i Sønderborg.

Rolf & Ritter på tur - 3. etape: Vejle - Sønderborg