tdf_graphic-1

Danske tour-byer overrakt Grand Départ-trofæ på Champs-Élysées

Grand Départ-trofæet bliver fra efteråret cyklet rundt til alle start- og målbyer - også Vejle får besøg af den gule cykel med trofæet.

De seks danske start- og målbyer får overrakt trofæet i Paris
De seks danske start- og målbyer får overrakt trofæet i Paris

De danske tour-byer havde en særlig rolle i afslutningsceremonien for årets Tour de France. Ovenpå løbets afslutning på Champs-Élysées modtog de danske tour-arrangører nemlig det såkaldte Grand Départ-trofæ. Modtagelsen markerer, at Touren næste gang starter i Danmark.

Det var bestyrelsesformanden for den danske Grand Départ, overborgmesteren i København Lars Weiss, der modtog Grand Départ-trofæet fra Région Bretagne og løbsdirektør Christian Prudhomme på podiet. 

Ved trofæoverrækkelsen deltog en dansk delegation, som foruden Lars Weiss, også talte borgmestre og repræsentanter fra de øvrige mål- og startbyer samt Erhvervsministeriet.
Fra Vejle Kommune deltog 1. viceborgmester Dan Arnløv.

Grand Départ-trofæet bliver fra efteråret 2021 cyklet rundt i en særlig gul Tour de France-ladcykel mellem start- og målbyerne for dér at blive udstillet. Første stop bliver i Sønderborg Kommune d. 17. august 2021.

Dernæst følger en længere tur rundt i de danske tour-byer, herunder Vejle.

Om Grand Départ Trofæet

  • Trofæet blev indført i forbindelse med den 100. udgave af Tour de France i 2013, hvor Korsika var Grand Départ – og således den første til at have trofæet. Det er et vandretrofæ, som vi modtager fra Région Bretagne (Brest) og kommer til at give videre til Bilbao i Baskerlandet. Grand Depart trofæet har tidligere været udstillet i bl.a. Korsika, Yorkshire, Utrecht, Bruxelles og Fougères i år. Næste gang bliver det i Danmark.
  • I Danmark bliver udstillingen lidt anderledes. Det er nemlig første gang i Tour-historien, at en Grand Départ går på tværs af et helt land. Normalt afholdes Grand Départ i en by eller en region. Når Tour de France kommer Danmark sker det med hele tre etaper, hvorfor trofæet skal på rundtur på tværs af Danmark, hvor det vil komme forbi alle fem mål- og startbyer og alle otte parcours-kommuner.
  • I løbet af det år vi har trofæet, kommer det til at indgå i en vandreudstilling sammen med bl.a. Tourens fire trøjer, to quizzer og vores TDF-ladcykel. Udstillingen kommer til at stå i de 5 start-/målbyer i nogle uger, inden det kommer videre til næste by. Trofæet vil blive cyklet af borgere og VIP’s i den gule ladcykel fra by til by gennem parcourskommunerne, lidt à la den olympiske ild.
    Vandreudstillingen starter i Sønderborg d. 17. august og ender i København i forbindelse med 100 days to go-lanceringen i marts næste år.