tdf_graphic-2

Vejles borgmester: Vi har grund til at være stolte

En gigantisk gul folkefest blev kulminationen af seks års planlægning af Tour de France på dansk jord. I Vejle Kommune vil energien, fællesskabet og stoltheden leve videre og bygge bro til kommende begivenheder, mener borgmester Jens Ejner Christensen.

Et jublende menneskehav mødte cykelrytter Magnus Cort, da han hamrede op ad Koldingvej med et fast greb om styret. Klokken var lige omkring 14 søndag den 3. juli 2022 og stemningen på kogepunktet. Synet og ikke mindst lyden af den euforiske menneskemasse med flag, klappevifter og enorme smil fik den engelske sportsjournalist Anthony McCrossan til at udbryde:

- ­Cort bliver her drevet frem af sine landsmænd. En sand jubelscene. En voldsom kakofoni. Et cykelteater. Det er den vildeste lyd af Tour de France, jeg nogensinde har hørt.

Borgmester Jens Ejner Christensen har set billederne fra Koldingvej og han mener, at de kommer til at skrive sig ind i historiebøgerne. Selv mærkede han den gåsehuds-fremkaldende stemning, da han stod i startområdet på Vejle Havn.

- Det var et stort øjeblik, da alle biler og motorcykler blev kørt frem og starten gik. Alting sitrede. Det var da helt fantastisk, siger han og erkender, at han forinden havde sine bekymringer: Ville det regne? Blæse? Ville folk udeblive fra festen? Ingen af delene skete, kan han konstatere:

- Det er specielt at planlægge noget henover seks år, og så skal det kulminere på fem timer. Der har været store forventninger, men alt levede til fulde op til forventningerne. Alting klappede – lige fra vejret til trafikken til tilskuernes opbakning.

Vejles cykel-univers på landkortet

Begejstringen fra tilskuere og frivillige glæder Jens Ejner Christensen meget, og han mener, at læringen og erfaringerne fra Tour de France i høj grad kan bruges i et fremtidigt perspektiv.

- For os i Vejle kommer Tour de France til at bygge oven på vores fortælling om, at Vejle er et spændende sted at cykle. Ét af vores stor mål med Tour de France har været at vise vores cykel-univers Kingdom of Cycling frem. Og det har vi gjort, siger Jens Ejner Christensen og fortsætter:

- Vi har også vist, at kan få det til at fungere med mange frivillige, og at hele kommunen engagerer sig. Her tænker jeg på alt lige fra gule kager på plejecentrene til strikning af den store, gule trøje og de lokale fester i oplandsbyerne. Jeg skal love for, at der sker noget, når vi slipper kræfterne løs i Vejle, Vi har i den grad grund til at være stolte, siger han.

Stolthed og glæder fylder også Jacob Rasmussen, som blev ansat til at lede Tour de France-projektet i 2019. Han er enig med borgmesteren i, at touren vil leve videre på flere måder.

- I begyndelsen hørte jeg mange borgere sige ’det er jo bare et cykelløb’. Men folk fandt ud af, at touren er noget særligt og kan noget særligt. Den skaber et fællesskab og en energi, som ikke kan måles.

I 2025 skal der være landsstævne i Vejle, og selv om begivenheden er gigantisk, er Jens Ejner Christensen helt tryg.

- Vi har bestået en stor eksamen med Tour de France og bevist, at vi kan få store ting til at lykkes. Jeg glæder mig til landsstævnet, siger han.

 

Tour de France
Feltet kom susende op ad Koldingvej, mens menneskehavet jublede.
Tour de France
Et historiske syn på gågaden i Vejle
Tour de France
Karavanen tiltrak sig opmærksomheden med deres vilde køretøjer.
Tour de France
Borgerne havde pyntet op i stor stil og gjort klar til folkefesten.