tdf_graphic-2

Veloplagt Jørgen Leth på scenen i Vejle

Spørgelysten og interessen for selfies var meget stor, da Jørgen Leth som led i 100 dages programmet forud for Tour de France besøgte Vejle.

Det var AOF Center Sydjylland, der havde inviteret den legendariske Tour de France cykelkommentator, forfatter og filmmand, og godt 200 fulgte opfordringen og mødte op på Rødkilde Gymnasium til et meget spændende foredrag. Og der var også mødt rigtig mange kvinder op, selvom mændene var i overtal.

I sit foredrag fortalte Jørgen Leth bl.a. om, hvorfor han er så fascineret af Tour de France, og om de mange fantastiske cykelryttere, han har mødt gennem et langt liv. Mange er blevet hans gode venner.
- Og min passion for løbet er lige så stor som altid. Jeg vil meget nødig gå glip af én eneste løbsdag, understregede Jørgen Leth.

- Jeg elsker at se det store felt af cykelryttere køre gennem det smukke landskab - og brække over…, som Jørgen Leth udtrykte det. Og undervejs blev der også tid til at læse et par af hans berømte sportsdigte.

Jørgen Leths yndlingscykelløb er dog ikke Tour de France men det meget prestigefyldte løb Paris-Roubaiz – ”En forårsdag i Helvede”, som Jørgen Leth også døbte sin dokumentarfilm fra løbet i 1976.
- Det er det hårdeste og bedste cykelløb med lange strækninger på gamle brosten, som er smidt hulter til bulter, og hvor uheld kan ramme hvem som helst når som helst, understregede Jørgen Leth.

Og så elsker han klatrerne – de små ryttere, der tager løbet i deres egen hånd, sætter alle hensyn til side og tvinger de andre ryttere til at kæmpe til det yderste.

Ny gylden generation af danske ryttere
Jørgen Leth glæder sig også over globaliseringen, som betyder, at vi nu også ser meget dygtige ryttere fra andre verdensdele, bl.a. Colombia. Og så var han i øvrigt glad for at se de danske ryttere fordelt på flere udenlandske hold i stedet for at se dem samlet på et dansk hold. Det gør løbet mere spændende.

- Dansk Cykelsport har udviklet sig helt vildt, og det er fantastisk, at dansk cykelsport topper med en ny gylden generation af cykelryttere netop nu, hvor Danmark skal være værtsland for de første tre etaper.

- Der er meget, der afgør et løb. Bjergene er en ting. Opkørsler og nedkørsler er andre vigtige faktorer. Men vinden spiller også en vigtig rolle, og mange af de udenlandske ryttere bryder sig ikke om vinden. Det bliver en spændende faktor, når de udenlandske ryttere skal prøve kræfter med den danske vestenvind på Storebæltsbroen, sagde Jørgen Leth.

Og så blev det slået fast til stor ærgrelse for mange inkl. de to på scenen, at Tour de France rytterne ikke får chancen for at køre op af Kiddesvej. Den er forbeholdt kongeetapen i PostNord Danmark Rundt. Det bliver i stedet Koldingvej, hvor der er langt bedre plads til publikum, reklamekaravane m.v.

En tredjedel af publikum hævede i øvrigt, at de skam havde prøvet kræfter med Kiddesvej J

 

Jørgen Leth
Rikke Laursen, der også er erfaren cykelrytter, var med og kom også med input til samtalen.