Seværdigheder langs ruten
Her kan du læse mere om de seværdigheder, du kan møde langs med den godt 51 km lange Tour de France rute i Vejle Kommune.
Vejles Havnefront
Vejles Havnefront er på få år blevet forvandlet fra ren industrihavn til en spændende bydel med prisbelønnet arkitektur, attraktive boliger, moderne lystbådehavn, havnepromenade, pier og udsigtsterrasser.
Via flydebroer er der adgang til Klubøen, hvor de maritime klubber holder til, og til Danmarks første flydende kajakklub.
Vejle har fortsat en meget driftig erhvervshavn på Nordkajen og Sydkajen med store virksomheder som Havnemøllerne.
Bølgen er Vejles flotte vartegn – et eksklusivt og meget markant boligbyggeri på ni etager og med fem bølger – og med en storslået placering ved Vejle Fjord med Lystbådehavnen som nærmeste nabo og Nørreskoven i baghaven. Bølgen har fået flere internationale priser og er det dyreste boligprojekt nogensinde vest for Storebælt.
Bølgen er skabt af den internationalt anerkendte tegnestue Henning Larsen Architects, som også står bag Operaen i København.
Fjordenhus by artist Olafur Eliasson and architect Sebastian Behmann with Studio Olafur Eliasson.
Fjordenhus er Vejles nye ikoniske bygning på havnen. Olafur Eliasson har designet helt nye byggeteknikker og helt nye kunstværker til bygningen, hvor der er åbent adgang for besøgende i stueetagen. Det er i øvrigt Olafur Eliassons første bygningsværk.
Det er også i Fjordenhus, at Michelin restauranten Lyst ligger.
Fjordenhus er hovedsæde for Kirk Kapital.
Links:
https://www.visitvejle.dk/vejle/planlaeg-ferien/vejles-havnefront-gdk1082121
Vejles gågader og Vejle Rådhus
Vejle er en meget attraktiv shoppingby, der tiltrækker gæster fra et meget stort område. 3. juli får verdens bedste cykelryttere lov til at cykle gennem Vejles gågader.
Vejle har en af Danmarks flotteste gågader. I den ene ende af gågaden ligger shoppingcentret Bryggen, og i den anden ende Vejle Midtpunkt – også kaldet Vejles latinerkvarter med de mange paraplyer.
Vejle har rigtig mange specialbutikker, cafeer, restauranter, vinbarer og streetfood.
Det er også i gågaden, at den ene af de to Michelin restauranter ligger – MeMu, som fik sin første stjerne i 2018.
Vejle er kåret som Danmarks flotteste gågade 2020-22.
Rådhuset:
Midt på gågaden – på Rådhustorvet, ligger Vejles Rådhus.
Vejle Rådhus er opført i 1878-79. Den nuværende bygning er Vejles fjerde rådhus og ligger på den grund, hvor et gammelt middelalderkloster oprindeligt lå.
Rådhusklokken, der kan høres hver dag, er den selvsamme klokke, som i sin tid har ringet til messe i det gamle kloster.
Rådhuset huser i dag Byrådets mødesal på 1. etage og bruges desuden til repræsentative formål. Det var bl.a. her på Rådhuset, at det 22. januar 2019 blev offentliggjort, at Vejle skulle være Tour de France by.
Og lørdag 2. juli bliver vinderen af tourbrylluppet viet på Rådhuset – i gul brudekjole og gult jakkesæt, med bryllupskage og en kurv med gaver –alt sammen skænket af byens handlende og arrangeret af City Vejle.
Chr. Winthersvej – Danmarks stejleste vej – 25,5 %
Chr. Winthersvej i Vejle Kingdom of Cycling er med en stigning på 25,5% Danmarks uofficielt stejleste vej. Chr. Winthersvej er så stejl, at der er trapper i stedet for fortove, og det er forbudt at cykle ned ad den.
Tour-feltet slipper for at køre op ad den. Men når Vejle senere på året er vært for slutetapen i Danmarks største cykelløb – Danmark Rundt – skal rytterne op ad den smalle og berygtede stigning for første gang nogensinde i forbindelse med et cykelløb.
På de 34 mest populære stigninger i Vejle Kommune er der bakkeskilte, som er inspireret af de cykelskilte, der findes i de franske alper.
Terrænet er Danmarks hårdeste, og intet andet sted findes så mange højdemeter inden for så lille et område.
Links:
https://www.visitvejle.dk/vejle/oplevelser/cykelferie
https://tour.vejle.dk/kingdom-of-cycling/
Lerbæk Gods
Lerbæk tilhørte slægten Brockenhuus i de første 200 år, men har siden ført en omtumlet tilværelse. Hovedbygningen ligger på et voldsted omgivet af vand til alle sider.
Lerbæk blev ombygget i 1793 og 1891.
Dele af Lerbæks murværk kan føres tilbage til 1500-tallet.
Den trefløjede hovedbygning er fredet.
Links: https://www.danskeherregaarde.dk/nutid/lerbaek-sydjylland-vejle
Monumentområdet i Jelling og Kongernes Jelling
Verdensarv og UNESCO
Jelling-monumenterne med de to store høje, runestenene, kirken, verdens største skibssætning og et imponerende palisadehegn er blandt verdens mest betydningsfulde monumenter fra vikingetiden og med på UNESCO’s liste over verdenskulturarv.
Her grundlagde Gorm den Gamle det danske monarki – med linje til Dronning Margrethe II .
Runestenene, hvor Kong Harald lod Danmarks dåbsattest indmejsle, er sat i montrer for at beskytte dem mod vejr og vind.
De hvide stolper markerer palisadehegnet.
Oplevelsescentret Kongernes Jelling byder på en unik og supermoderne digital sanseoplevelse, der handler om vikingernes liv og levned. Her fortælles historien om tiden, da Jelling var centrum i den danske historie, hvor Gorm den Gamle og Harald Blåtand levede. Fra terrassen kan du med avancerede kikkerter se, hvordan Jelling så ud for 1000 år siden.
Kæmpe guldskat
Et af Danmarkshistoriens hidtil største, rigeste og flotteste guldskatte blev i 2021 fundet ved Vindelev, lidt uden for Jelling. Det enorme fund er på knap 1 kg guld, som bl.a. består af kæmpestore medaljoner på størrelse med underkopper. Guldskatten er lige nu udstillet på Vejle Kunstmuseum.
Vikingemarked
Monumentområdet er hvert år rammen om et stort autentisk vikingemarked. I år foregår det under Tour de France.
Musikfestival
Jelling er også hvert år den sidste weekend i maj rammen om Jelling Musikfestival - Danmarks tredjestørste festival, som samler ca. 40.000 gæster og frivillige.
Vikingeskibet
ligger i Fårup Sø.
Links:
https://natmus.dk/museer-og-slotte/kongernes-jelling/oplevelser-ude/
https://www.visitvejle.dk/vejle/oplevelser/det-historiske-vejle/historiske-sevaerdigheder
Jelling kro
Jelling Kro, som ligger 54 cm fra Tour-ruten, er en Kongelig Privilegeret Kro landevejskro, bygget i 1820.
Med sine 202 år på bagen – en af byens ældste bygninger
Jelling Kro er godkendt af den danske stat.
Kulturstyrelsen har godkendt den fredede bygning, til at må anvende den lukkede kongekrone.
Ægte dansk kro kultur historie.
Ejet af ægteparret Dorthe Kirstine og Bjarne Madsen.
Se mere på www.jellingkro.dk
Haraldskær
Haraldskær har af flere omgange været en stor herregård på over 200 tdr. land. Den ligger i Vejle Ådal i et vanvittigt smukt landskab.
Haraldskærs historie går helt tilbage til Erik af Pommerns (1382-1459), hvor den tilhørte den store kende danske adelsslægt Niels Friis. Flere enker har gennem tiden siddet på Haraldskær og styret godset med fast hånd.
I dag er det et stort hotel- og konferencecenter og en del af hotelkæden Sinatur.
Det var også på Haraldskærs jorden, man i 1835 fandt et moselig fra jernalderen, som blev forvekslet med Dronning Gunhild fra Vikingetiden, og som aldrig har heddet andet. I dag er hun udstillet på Vejlemuseerne.
Kongens Kær
På vej ind mod Vejle passerer feltet vådområdet Kongens Kær – som ligger i den østligste del af Vejle Ådal – der hvor Ådalen er bredest.
Det er en sand naturperle med masser af gode bynære naturoplevelser. Fuglelivet er meget rigt med over 200 arter. Det helt store trækplaster har de seneste år været havørnen. Fra udsigtstårnet er der flot udsigt ud over Vejle Ådal og det græssende kvæg.
Kongens Kær og Knabberup Sø er et sammenhængende sø- og vådområde på i alt 100 ha. Det ligger som en miniudgave af amerikanernes Central Park, i nærkontakt med Vejle by.
På den anden side af vejen er Vejle Kommune i gang med at lave fortidens losseplads om til fremtidens bæredygtige bydel Ny Rosborg - , som skal rumme op mod 4-5000 nye borgere. Vand og natur og mange forskellige boligtyper skal præge området.
Vejle Kommune er er meget attraktivt sted, som tiltrækker mange nye borgere. Derfor er der behov for en helt ny bydel. I 2025 skal området fungere som et kæmpe stadion til DGI Landsstævnet med op til 20.000 deltagere, der skal lave gymnastik og dyrke alle mulige andre idrætsgrene.
Når feltet kommer helt ind i byen ses på venstre side: De fem søstre – et nyt og meget populært boligbyggeri.
Links:
https://www.vejle.dk/borger/mit-liv/aktiv-i-naturen/naturperler-steder-du-skal-se/kongens-kaer/
Kiddesvej – Danmarks smukkeste cykelscene
Vejle – Kingdom of Cycling er rammen om mange cykelløb.
Siden 2004 har Vejle hvert år lagt asfalt til dramaet på kongeetapen i Danmark Rundt – Danmarks største cykelløb med nogle af de bedste internationale cykelryttere. Det afvikles lige efter Tour de France.
Kongeetapen kræver diamanter i benene, og ingen kan gemme sig på den legendariske 19% stigning på Kiddesvej. Det er hvert år et stort drama, som trækker rigtig mange tilskuere.
Kiddesvej er en sidegade til Koldingvej, hvor feltet i dag kører om etapens første bakkespurt.
Og selvfølgelig er det også her, en af de store Fanzoner er placeret.
Nr. Vilstrup / Vejle Ådal
Efter at have passeret Vejle by er vi nu igen på vej ud i Vejle Ådal, der er den største af områdets fire tunneldale.
Længe inden vikingekongernes Gorm den Gamle og Harald Blåtand skrev Danmarkshistorie i Jelling, blev Vejles unikke terræn med de store å-dale skabt af istiden for millioner af år siden.
Det kuperede terræn byder på åbne vidder, skovklædte bakker og de helt store panoramaudsigter.
Ådalen byder både på fantastiske naturoplevelser og kulturhistoriske højdepunkter. Der er masser af vandreture og cykelruter i det fantastiske landskab.
Vejle har i alt fire ådale: Grejs Ådal, Højen Ådal, Egtved Ådal og Vejle Ådal.
Links:
Ødsted/tøskind Grusgrav/Egtvedpigens grav
Ødsted er sidste fanzone, inden feltet kører ud af Vejle Kommune.
Ødsted er en lille aktiv by.
Tørskind Grusgrav
Ikke langt fra Ødsted ligger Tørskind Grusgrav. Tørskind Grusgrav er en tidligere grusgrav, der er ændret til en skulpturpark med værker udført i stål, granit og træ af Robert Jacobsen og hans elev, franskmanden Jean Clareboudt under en femårsperiode fra 1986 til 1991.
Egtvedpigens Grav
Der er heller ikke langt til Egtved, som er den største by i området. Egtved er især kendt for Egtvedpigens Grav og det smukke landskab i Egtved Ådal og på kanten til Vejle Ådal.
For 100 års siden blev en ung bronzealderkvinde fundet i en gravhøj i Egtved, og hun er en af Europas mest velbevarede bronzealderfund. På fundstedet ses i dag den rekonstruerede gravhøj, som måler 22 meter i diameter og fire meter i højden. En analyse har vist, at egestammen til kisten, som Egtvedpigen blev begravet i, blev fældet i året 1370 f.Kr. – altså i bronzealderen.
Egtvedpigen og hendes grav betragtes på verdensplan som et vigtigt arkæologisk fund. Vi ved, at man allerede i bronzealderen havde kontakt med resten af Europa og handlede i stor stil. Nogle undersøgelser viser endda, at Egtvedpigen selv kan være rejst hertil langvejs fra.
I dag er der en udstilling om Egtvedpigen på Vejlemuseerne inde i Vejle.
Vejlemuseerne står i spidsen for udviklingen af et nyt oplevelsescenter i Egtved: Egtvedpigens Verden, i samarbejde med bl.a. Nationalmuseet og Aarhus Universitet.
Godset
I Øster Starup ligger godset Egeland, som drives af Greveparret Ingolf og Sussie af Rosenborg. Grev Ingolf er fætter til H.M. Dronning Magrethe.
Links: