Jelling får ny runesten til minde om Tour de France
Gorm den Gamle gjorde det. Harald Blåtand gjorde det. Rejste sten i Jelling over deres store bedrifter. Nu rejser Jelling en sten over Tour de France rytternes bedrifter og fejrer cykelstjernernes besøg denne sommer i den lille jyske by.
Når den sidste Tour de France cykel er kørt ud af Jelling, så skal der være noget tilbage. Ikke kun de gode minder. Noget mere håndfast. Noget, vi kan røre ved og føle på. Noget, der måske kan stå i 1000 år.
Derfor rejser Jelling en tonstung sten, der skal fortælle om store tanker, store bedrifter og lidt pral. En sten, der i sin udformning sender en hilsen tilbage til arven fra vikingekongerne og samtidig er moderne i sit udtryk og viser, at Tour de France sætter sit præg på området.
Hvor vikingekongernes sten og monumenter er en arv, Jelling er begavet med, er den nye Tour de France runesten en gave til byen og til eftertiden - som et varigt, fysisk minde. Ifølge runolog Lisbeth Imer fra Nationalmuseet behøver en runesten ikke være sat af vikinger.
- Når bare man gør opmærksom på, at runestenen er hugget og rejst i moderne tid, kan man rejse runesten, som man vil, siger hun og tilføjer, at hun også har sin egen runesten hjemme foran havelågen.
Ideen til stenen kommer fra samarbejdsgruppen Jelling Fester, der støtter byens Tour de France-aktiviteter. Tovholder på arbejdet med runestenen er Karen Vognsen fra Kongernes Jelling, og den udførende kunstner er sten- og billedhugger Filip Møller. Stenen, som bliver skabt med støtte fra Jelling Sparekasses Fond, placeres i behørig afstand fra vikingernes runesten, nemlig på hjørnet mellem Fårupvej og Mølvangvej, hvor Tour de France-feltet kommer forbi.
Sløret for den endelige udformning af den nye runesten bliver løftet torsdag den 30. juni klokken 19.30.