tdf_graphic-2

Tour-byen Vejle parat til flere cykelturister

Vejle er en af Danmarks mest populære byer for cykelturister. Dén status blev styrket med udnævnelsen til startby i Tour de France – og Vejle er allerede parat til at modtage endnu flere gæster på to hjul.

Tour de France pressemøde

22. februar 2019

Bakkerne omkring Vejle har sammenlagt næsten lige så mange højdemeter som det verdenskendte Alpe d’Huez.

Det er nok den vigtigste årsag til, at amatørryttere og cykelentusiaster i årevis er valfartet til byen i bunden af den smukke fjord.

Derfor er det til at forstå, at Vejles borgmester Jens Ejner Christensen på et pressemøde med bl.a. statsminister Lars Løkke Rasmussen og Tour de Frances løbsdirektør Christian Prudhomme brugte ordene “det største, der kan ske for en kommune med fokus på cykelsport”, da han beskrev Vejles rolle i verdens største cykelløb.

I de næste 2 og et halvt år er hele Danmark indbudt til at prøvekøre de kommende Tour de France-landeveje.

Perfekte forhold for cykelturister
De lokale turistmyndigheder har igennem lang tid forbedret muligheden for at være cykelturist i Vejle.

– I samarbejde med lokale cykelklubber og på baggrund af tilbagemelding fra cykel-gæster har vi år efter år gjort det mere attraktivt og tilgængeligt for amatørryttere at prøve kræfter med Vejles legendariske stigninger. Og vi kan se, at cykelentusiasterne har taget rigtig godt imod, siger Vejles turismechef Morten Damgaard.

Ved siden af udfordringerne til sportsrytterne har Vejle også designet en række cykelruter i de betagende natur rundt om byen. Disse ruter er målrettet til turister, som foretrækker et mere afslappet tempo.

– Vi tager imod flere og flere turister, som holder af at opleve omgivelserne på cykel, når de holder ferie. Faktisk har vi ansat en cykelturismekoordinator, hvis eneste opgave er at sikre cykelturisterne den bedste ferie. Så jeg kan roligt love, at Vejle er parat til tage imod alle former for cykelgæster frem imod det store Tour-besøg i 2021, siger turismechefen.

En grøn, cykelvenlig og miljøvenlig by
Erhvervsminister Rasmus Jarlov understregede, at han glædede sig over at kunne vise Danmark – og Vejle – frem for hele verden:

– Som turismens minister er dette det bedste, jeg kunne forestille mig. Tre hele dage, hvor Danmark kan vise sig frem fra sin smukkeste side – på en meget troværdig og naturlig måde. Den præcise værdi er altid svær at gøre op. Men det vigtigste er måske, at vi kan vise os frem som et som et grønt, cykelvenligt og miljøvenligt land – ikke mindst på den lange etape fra Vejle, sagde erhvervsminister Rasmus Jarlov.

Ligesom de øvrige danske Tour de France-byer har Vejle investeret et beløb i det arbejde, som i denne uge gav gevinst. Og der vil frem imod 2021 blive investeret yderligere i bl.a. infrastruktur – både med henblik på selve Tour-etapen og til gavn for cykelturister, der besøger byen.

Alle beregninger fra tidligere Tour-byer viser, at investeringerne betaler sig på en økonomisk målestok. Men for Vejle har det også stor betydning, at byen over for både turister samt nuværende og kommende beboere kan styrke sit brand: En miljøbevidst by i smukke naturlige omgivelser. Hvor alle elsker at cykle.

Fakta

  • Når Tour de France i sin 2021-version lægger ud med tre etaper i Danmark, bliver Vejle startby for 3. etape.
  • Etapen starter et sted i det centrale Vejle, og det er afsløret, at pelotonen bl.a. kommer til at passere Jellingestenene på sin 170 km lange vej imod målet i Sønderborg.
  • Det er endnu ukendt, hvor mange af de stejle stigninger omkring den østjyske by, som bliver en del af Tour de France. Men Vejles status i Danmark Rundt-løbene gennem 20 år betyder, at Vejle er godt forberedt til at foreslå de franske løbsarrangører en rute. De fleste håber, at den stejle Kiddesvej kan blive en del af Tour’en, ligesom den er i det danske etapeløb.
  • Uanset hvor Tour-ruten kommer til at forløbe i 2021, er Vejle klar til at sende cykelturister ud på store oplevelser i det smukke – og stejle – landskab ved fjordbyen.